Składniki :
- ziemniaki pokrojone w 1cm plasterki [mogą być grubsze-wszystko wedle uznania ale należy pamiętać o zmianie czasu pieczenia bo im grubsze ziemniaki tym więcej czasu będą potrzebowały]
- pałki z kurczaka [ilość wedle zapotrzebowań]
- przyprawy : sól,pieprz,olej,oliwa,przyprawa di kurczaka,czubryca czerwona i zielona,przyprawa do grilla,rozmaryn,kolendra-ziołal powinny być świeże dla wydobycia pełni smaku
Wykonanie :
Pokrojone ziemniaki dokładnie wymieszać z olejem,oliwą,przyprawami [oprócz przyprawy grillowej],ułożyć w naczyniu żaroodpornym,ułożyć na nich wcześniej zamarynowane mięso [w przyprawie grillowej,soli i pieprzu, następnie całość posypać posiekanymi ziołami,przykryć naczynie pokrywą i piec w piekarniku 1,5h w 200*C z podwójnym grzaniem i termoobiegiem.
W połowie pieczenia wyjąć naczynie i całość przemieszać delikatnie tak,by mięso znalazło się na dnie razem z ziemniakami,które do tej pory były na samej górze.
Podawać z sałatką lub np. mizerią.