Składniki :
- kawałek suchej kiełbasy [takiej resztkowej lodówkowej]
- 4 ząbki czosnku
- kawałek podsuszonego boczku [kawałek lodówkowy,podsuszony]
- liście laurowe,ziela angielskie,sól,pieprz,majeranek
- butelka żurku wiejskiego-barszczu białego [bez różnicy-po prostu zakwas w butelce]
opcjonalnie : ziemniaki w kostkę,suszony grzybek
Wykonanie :
Na wrzącą wodę wrzucać pokrojoną w plasterki kiełbasę i boczek w plastrach [cienkich].
Dodać przyprawy i pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
Jeśli chcemy możemy dodać ziemniaki i grzybki.
Gotować na średnim ogniu 20 minut.
Posmakować,doprawić do smaku w razie potrzeby i wlać żur/barszcz.
Gotować 15 minut.
Podawać z grzankami.