Składniki :

  • 4 małe dość mięsne żeberka
  • 3 średnie pietruszki
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duży seler
  • 1 duży por
  • sól, pieprz, 1 kostka cielęca, ziela angielskie, liście laurowe
  • 4 duże ząbki czosnku
  • pół kubka kaszy jęczmiennej
  • 4 duże ziemniaki

Wykonanie :
Żeberka zalewamy sporą ilością wody [lejemy tyle wody ile mamy w planie ugotować zupy czyli w moim przypadku 3/4 klasycznej wielkości garnka], wodę solimy i dodajemy obrane ząbki czosnku i całość gotujemy na początku na dużym ogniu a następnie na małym i szumujemy wywar tak długo aż będzie czysty.
Dodajemy warzywa, przyprawy i gotujemy bulion na małym ogniu pod przykryciem 2h.
Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę.
Gotujemy jeszcze 20 minut [w zależności od wielkości ziemniaków] aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
Na koniec ewentualnie doprawiamy w razie potrzeby.

Dlaczego tak prostą zupę gotuję aż tak długo ?
Moja technika to powoli i długo a wtedy smaki przechodzą do wywaru na tyle intensywnie, że zwykła zupa jest po prostu zdecydowanie bardziej aromatyczna :)