Składniki :

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3cm startego imbiru
  • 3 średnie cebule
  • 3 słodkie dojrzałe pomidory
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • śmietana 18%
  • pół łyżeczki kurkumy
  • posiekana kolendra do posypania dania
  • 3 łyżeczki garam masala
  • sól,pieprz
  • chili
  • ryż

Wykonanie :
Mięso pokroić w kostkę,skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą,pieprzem,chili i garam masala.
Odstawić na bok na kilkanaście minut do przegryzienia się smaków.
Posiekany drobno czosnek i tarty imbir smażyć na tłuszczu 2 minuty po czym dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć około 5 minut.
Dodać posiekane pomidory i pomidory z puszki,posolić i gotować 15 minut.
Dodać garam masala,kurkumę,trochę wody,sól i po 2 minutach wyłączyć gaz i odstawić do ostudzenia.
Ostudzony sos zmiksować w malakserze lub blenderem.
Mięso usmażyć na rumiano,zalać zmiksowanym sosem,dodać śmietanę i resztę soku cytrynowego i dusić kilka minut aż wszystkie smaki się połączą.
Na koniec posypać kolendrą i podawać z ryżem.