Składniki :
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duża biała cebula
- 2 łyżki oleju
- puszka pomidorów w zalewie
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- makaron np. rurki, muszelki lub inny dowolny
- świeża bazylia
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka, curry, kurkuma
- natka pietruszki
Wykonanie :
W misce wymieszać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, posiekaną w piórka cebulę, olej, zioła, posiekaną bazylię, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.
Całość marynować 2h w lodówce.
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy [tylko trochę dla koloru]
Pomidory pokroić w paseczki.
Na oleju smażyć mięso razem z całą marynatą tak długo, aż będzie przesmażone.
Nadmiar oleju odcedzić, dodać pomidory i ugotowany makaron.
Całość chwilę razem smażyć.
Podawać gorące.