Składniki :

  • 0,5 kg piersi z indyka
  • puszka mleczka kokosowego
  • ryż do podania
  • pół szklanki sosu słodko-ostrego
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • szczypta zmielonych papryczek chili albo habanero [w zależności jak bardzo ostra ma być potrawa]
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 5 ząbków czosnku
  • mały kawałek pora
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • szklanka posiekanych i namoczonych grzybków mun
  • 2 marchewki
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Mięso pokroić w cienkie paski lub plasterki i zamarynować w sosie słodko-ostrym, zmielonym chili, sosie rybnym, ostrygowym, sojowym, soli i pieprzu. Na tłuszczu [oleju kokosowym] wysmażyć posiekany czosnek razem z porem i marchewką a następnie dodać mięso i grzybki mun. Całość wysmażyć i zalać mleczkiem kokosowym a następnie dusić 10 minut. Sos zagęścić a następnie sprawdzić smak – ewentualnie jeszcze doprawić. Podawać z ryżem i posypane szczypiorkiem.