Składniki :
- 0,5 kg piersi z indyka
- puszka mleczka kokosowego
- ryż do podania
- pół szklanki sosu słodko-ostrego
- 4 łyżki sosu rybnego
- łyżka sosu sojowego jasnego
- szczypta zmielonych papryczek chili albo habanero [w zależności jak bardzo ostra ma być potrawa]
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 5 ząbków czosnku
- mały kawałek pora
- szczypiorek
- sól, pieprz
- szklanka posiekanych i namoczonych grzybków mun
- 2 marchewki
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Mięso pokroić w cienkie paski lub plasterki i zamarynować w sosie słodko-ostrym, zmielonym chili, sosie rybnym, ostrygowym, sojowym, soli i pieprzu. Na tłuszczu [oleju kokosowym] wysmażyć posiekany czosnek razem z porem i marchewką a następnie dodać mięso i grzybki mun. Całość wysmażyć i zalać mleczkiem kokosowym a następnie dusić 10 minut. Sos zagęścić a następnie sprawdzić smak – ewentualnie jeszcze doprawić. Podawać z ryżem i posypane szczypiorkiem.
