Składniki :

  • 1 szklanka białej fasolki
  • 1 szklanki zielonej fasolki
  • 6 małych młodych cukinii
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 duże pomidory
  • 2l rosołu drobiowego lub warzywnego
  • duży pęczek bazylii
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • pół opakowania makaronu spaghetti
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie :

Fasolę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Następnie fasolę pokroić na mniejsze kawałki razem z cukinią, czosnkiem a następnie wysmażyć lekko na maśle. Zalać bulionem i gotować na średnim ogniu z dodatkiem przypraw. Pomidory zmiksować na krem i dodać do zupy. Gotować całość aż wszystkie warzywa będą miękkie, sprawdzić smak, doprawić a następnie dodać połamany na 5cm-trowe kawałki makaron spaghetti. Gotować do miękkości makaronu. Bazylię skropić kilkoma łyżkami oliwy i zmiksować na gładki krem. Dodać do zupy, zagotować i podawać posypane parmezanem.