Składniki :
- 1 szklanka białej fasolki
- 1 szklanki zielonej fasolki
- 6 małych młodych cukinii
- 8 ząbków czosnku
- 4 duże pomidory
- 2l rosołu drobiowego lub warzywnego
- duży pęczek bazylii
- 3 łyżki tartego parmezanu
- pół opakowania makaronu spaghetti
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie :
Fasolę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Następnie fasolę pokroić na mniejsze kawałki razem z cukinią, czosnkiem a następnie wysmażyć lekko na maśle. Zalać bulionem i gotować na średnim ogniu z dodatkiem przypraw. Pomidory zmiksować na krem i dodać do zupy. Gotować całość aż wszystkie warzywa będą miękkie, sprawdzić smak, doprawić a następnie dodać połamany na 5cm-trowe kawałki makaron spaghetti. Gotować do miękkości makaronu. Bazylię skropić kilkoma łyżkami oliwy i zmiksować na gładki krem. Dodać do zupy, zagotować i podawać posypane parmezanem.