Składniki :

  • – 1 l bulionu warzywnego
  • – 450 g kartofli
  • – 3 średnie pory
  • – 3 ząbki czosnku
  • – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • – 1 duża cukinia
  • – 4 pomidory
  • – 1 łyżka curry
  • – po 1/2 łyżeczki soli, szafranu i ostrej czerwonej papryki
  • – kilka gałązek natki pietruszki

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować i pokroić w dużą kostkę . Pomidory obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki . Cukinię pokroić w kostkę . Pory pokroić w talarki . Czosnek drobno posiekać . W rondelku rozgrzać oliwę, dodać por i czosnek i dusić około 3 minuty . Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut . Dodać szafran, curry, paprykę i sól do smaku . Na koniec dodać pomidory, cukinię i ziemniaki . Całość gotować na wolnym ogniu okolo 10 minut . Przed podaniem grubo posypać posiekaną natką pietruszki .