Składniki :
- – 1 l bulionu warzywnego
- – 450 g kartofli
- – 3 średnie pory
- – 3 ząbki czosnku
- – 3 łyżki oliwy z oliwek
- – 1 duża cukinia
- – 4 pomidory
- – 1 łyżka curry
- – po 1/2 łyżeczki soli, szafranu i ostrej czerwonej papryki
- – kilka gałązek natki pietruszki
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować i pokroić w dużą kostkę . Pomidory obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki . Cukinię pokroić w kostkę . Pory pokroić w talarki . Czosnek drobno posiekać . W rondelku rozgrzać oliwę, dodać por i czosnek i dusić około 3 minuty . Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut . Dodać szafran, curry, paprykę i sól do smaku . Na koniec dodać pomidory, cukinię i ziemniaki . Całość gotować na wolnym ogniu okolo 10 minut . Przed podaniem grubo posypać posiekaną natką pietruszki .