Składniki :

  • 0,5 kg chudej wołowiny bez kości
  • 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • oliwa
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 małe szalotki
  • mały kawałek boczku
  • mąka do zagęszczenia
  • 0,3 kg pieczarek
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, tymianek, natka pietruszki
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • kapary
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • masło
  • olej

Wykonanie :

Do miski wrzucić wołowinę pokrojoną w kostkę, zalać ją całym winem, dodać zmiażdżony czosnek i posiekane cebule.
Odstawić na 4h do marynowania.
Mięso wyjąć, obtoczyć w mące i smażyć na maśle z olejem na rumiano.
Marynatę zachować.
Do smażącego się mięsa dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć dalej.
Dodać sól, pieprz, paprykę i czosnek z cebulą odsączony z marynaty.
Całość smażyć cały czas mieszając.
Po 10 minutach smażenia wlać wino z marynaty, bulion wołowy, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, puszkę pomidorów, zioła, kapary, liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz i ocet winny.
Dusić wszystko na małym ogniu godzinę pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Gdy mięso będzie już miękkie [w razie potrzeby] zagęścić sos mąką.
Gulasz podawać z ziemniakami lub ryżem.