Składniki :

  • 2 jajka
  • 6 płatów śledziowych z oleju lub kupowanych luzem, wymoczonych
  • 4 cebule
  • natka pietruszki
  • 100 ml majonezu [najlepiej domowego]
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • łyżka kaparów

Wykonanie :

Płaty śledziowe pokroić w cieniutkie paseczki, jajka ugotować na twardo i pokroić na ósemki.
Natkę posiekać bardzo drobno [mniej więcej połowę pęczka] i wymieszać z majonezem.
Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, posolić i odstawić na pół godziny by puściła soki a następnie ją odcisnąć.
Dodać cebulę do majonezu z natką, doprawić pieprzem i kaparami [w całości]  i wymieszać.
Na półmisku spód wysmarować sosem majonezowym, ułożyć na nim posiekane śledzie, na nich wyłożyć jajka i całość z wierzchu posypać papryką i pieprzem.