Składniki :
- 2 opakowania pstrąga łososiowego
- serek mascarpone
- szczypiorek
- sok cytrynowy
- koperek
- zielone oliwki
- kapary
- 2 ząbki czosnku
- rukola
- sól,pieprz
Wykonanie :
Jedno opakowanie pstrąga posiekać drobno i wymieszać z opakowaniem serka mascarpone,trzema łyżkami posiekanego szczypiorku, łyżką posiekanego koperku, przeciśniętym czosnkiem, łyżeczką soku cytrynowego, solą, pieprzem. Drugie opakowanie pstrąga podzielić na większe kawałki (tyle kawałków ile planowanych porcji sałatki). Kilka sztuk oliwek pokroić na plasterki i rozdzielić po trzy plasterki na każdą porcję. To samo zrobić z kaparami ale pozostawiając je w całości – po trzy na porcję. Do przybrania posiekać trochę koperku. W szklaneczkach układać warstwami najpierw mus z pstrągiem, następnie kępka rukoli, na wierzch większy kawałek pstrąga a na koniec do przybrania oliwki i kapary i całość posypać koperkiem po wierzchu.