Składniki :

  • – 2-3 opakowania śledzi – solonych lub zalanych olejem, pokrojone na dowolne ulubione kawałki, wcześniej osączone z oleju i ciut przepłukane pod przegotowaną wodą
  • – 1 kg cytryn – obrane ostrożnie z żółtej skórki tak, by w ogóle nie było tej białej spodniej skórki ; Skórkę pokroić na małe paseczki – niteczki. Powinna wyjść pełna miseczka. Wycisnąć cały sok z cytryn (można dodać też skórkę pomarańczową).
  • – kilka goździków ;

Wykonanie :

Na dno słoiczków kładziemy warstwę skórek cytrynowych, 2-3 goździki, 1 warstwę śledzików i tak powtarzamy warstwami aż do wyczerpania składników aż do samego wierzchu. Wszystkie w ten sposób przygotowane słoiczki zalewamy sokiem cytrynowym (powoli, by nie gromadziło się nigdzie powietrze). Jeżeli chcemy by śledziki zachowały dłużej świeżość a nie tylko tydzień, możemy na wierzch przed zakręceniem wieczek nalać trochę oliwy.

Przepis otrzymałam od miłego kolegi z forum na Kuchni.tv :)