Składniki :

  • opakowanie makaronu kolanka
  • spory kawałek sera parmezan
  • kawałek cheedar’a
  • ser pleśniowy z niebieską pleśnią
  • opakowanie szynki parmeńskiej [nie mniej niż 200g]
  • opakowanie rukoli
  • opakowanie roszponki
  • natka pietruszki [1/3 pęczka]
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • łyżka soku z cytryny

 

Wykonanie :

Połączyć oliwę [około 1/3 filiżanki] z przyprawami i sokiem cytrynowym i zmiksować blenderem na gładką emulsję.
Do gotowej emulsji dodać drobno posiekaną natkę.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na sitku i bez przelewania go włożyć gorący do miski.
Dodać do makaronu utarte i drobno pokrojone sery i całość mieszać tak długo, aż sery zaczną się mocno topić.
Szynkę pokroić w mniejsze kawałki lub porwać ręcznie.
Roszponkę i rukolę zalać dressingiem i dokładnie wymieszać.
Na talerzu ułożyć zieleninę a na niej warstwę serowego makaronu.
Na wierzch ułożyć szynkę.
Od razu podawać.