Składniki :
- opakowanie makaronu kolanka
- spory kawałek sera parmezan
- kawałek cheedar’a
- ser pleśniowy z niebieską pleśnią
- opakowanie szynki parmeńskiej [nie mniej niż 200g]
- opakowanie rukoli
- opakowanie roszponki
- natka pietruszki [1/3 pęczka]
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- łyżka soku z cytryny
Wykonanie :
Połączyć oliwę [około 1/3 filiżanki] z przyprawami i sokiem cytrynowym i zmiksować blenderem na gładką emulsję.
Do gotowej emulsji dodać drobno posiekaną natkę.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na sitku i bez przelewania go włożyć gorący do miski.
Dodać do makaronu utarte i drobno pokrojone sery i całość mieszać tak długo, aż sery zaczną się mocno topić.
Szynkę pokroić w mniejsze kawałki lub porwać ręcznie.
Roszponkę i rukolę zalać dressingiem i dokładnie wymieszać.
Na talerzu ułożyć zieleninę a na niej warstwę serowego makaronu.
Na wierzch ułożyć szynkę.
Od razu podawać.