Składniki :

  • 4 duże mocno dojrzałe pomidory
  • pęczek szczypiorku razem z cebulkami
  • aceto balsamico w wersji gęstej
  • sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • koperek
  • natka pietruszki
  • 1 duża bułka
  • olej
  • masło
  • zielone oliwki

Wykonanie :

sól, pieprz, przeciśnięty czosnek, oliwę, jogurt, zieleninę zmiksować na gładki mus i odstawić do lodówki.
Bułkę pokroić w dużą kostkę i usmażyć na rumiano na oleju z masłem, ostudzić.
Pomidory pokroić w kostkę, dodać pokrojone oliwki, szczypior i cebulki, wymieszać i polać odstawionym do lodówki dressingiem.
Na koniec ozdobić aceto balsamico.