Składniki :

  • opakowanie rukoli
  • 2 opakowania plasterków szynki parmeńskiej
  • ostra oliwa z chili i czosnkiem (kilka łyżek)
  • parmezan tarty w grube wióry
  • pomidorki koktajlowe
  • orzeszki piniowe
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie :

oliwy połączyć, dodać musztardę, sok cytrynowy, czosnek, dodać sól i pieprz do smaku i zmiksować sos na gładki mus. Rukolę rozłożyć na półmisku, na niej ułożyć zawijasy z szynki parmeńskiej, posypać orzeszkami i udekorować kilkoma przeciętymi na pół pomidorkami. Dodać pokrojone na drobne paski pomidory suszone, posypać grubymi wiórami parmezanu a na koniec całość polać dressingiem.