Składniki :
- opakowanie rukoli
- 2 opakowania plasterków szynki parmeńskiej
- ostra oliwa z chili i czosnkiem (kilka łyżek)
- parmezan tarty w grube wióry
- pomidorki koktajlowe
- orzeszki piniowe
- kilka suszonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
oliwy połączyć, dodać musztardę, sok cytrynowy, czosnek, dodać sól i pieprz do smaku i zmiksować sos na gładki mus. Rukolę rozłożyć na półmisku, na niej ułożyć zawijasy z szynki parmeńskiej, posypać orzeszkami i udekorować kilkoma przeciętymi na pół pomidorkami. Dodać pokrojone na drobne paski pomidory suszone, posypać grubymi wiórami parmezanu a na koniec całość polać dressingiem.