Składniki :

  • 6 dużych ziemniaków
  • 4 pomidory
  • 2 kulki mozzarelli
  • zielone oliwki
  • 2 kostki rosołowe warzywne
  • świeże liście bazylii [tyle liści ile porcji]
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek dobrej jakości

Wykonanie :

Ziemniaki obrać, pokroić na grube plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym [płaskim i dużym lub na blachach wyłożonych pergaminem] i polać rozpuszczonymi we wrzątku kostkami rosołowymi tak, by zakrywały prawie całkowicie ziemniaki.
Tak przygotowane zapiekać w piekarniku tak długo aż będą zupełnie ugotowane.
Ostudzone ziemniaki przekładać na półmisku z pokrojonymi w plasterki pomidorami, plastrami mozzarelli, liśćmi bazylii aż do wyczerpania składników.
Na wierzchu całość posypać przyprawami, posiekanymi oliwkami i polać oliwą.
Można posypać tartym parmezanem.