Składniki :
- 6 dużych ziemniaków
- 4 pomidory
- 2 kulki mozzarelli
- zielone oliwki
- 2 kostki rosołowe warzywne
- świeże liście bazylii [tyle liści ile porcji]
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek dobrej jakości
Wykonanie :
Ziemniaki obrać, pokroić na grube plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym [płaskim i dużym lub na blachach wyłożonych pergaminem] i polać rozpuszczonymi we wrzątku kostkami rosołowymi tak, by zakrywały prawie całkowicie ziemniaki.
Tak przygotowane zapiekać w piekarniku tak długo aż będą zupełnie ugotowane.
Ostudzone ziemniaki przekładać na półmisku z pokrojonymi w plasterki pomidorami, plastrami mozzarelli, liśćmi bazylii aż do wyczerpania składników.
Na wierzchu całość posypać przyprawami, posiekanymi oliwkami i polać oliwą.
Można posypać tartym parmezanem.