Składniki :
- 2 opakowanie szpinaku
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 6 łyżek octu winnego lub soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki pikantnej oliwy
- sól, pieprz
- 2 opakowanie wędzonego łososia
- pęczek rzodkiewek
- koperek do podania
- 1 łyżka sosu ostrygowego
Wykonanie :
Na początku należy przygotować dressing : do oliwy dodać sos ostrygowy, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek, ocet winny lub sok cytrynowy i dokładnie zblendować by powstał mus o średniej gęstości. Sos powinien być kwaśny ale z małą nutą słodkości [można doprawić cukrem]. Następnie na półmisku rozłożyć szpinak a na nim posiekaną na cienkie plasterki rzodkiewkę. Do Łososia pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować w dressingu przez 1h. Następnie wyjąć rybę z sosu, ułożyć na półmisku z warzywami, posypać całość orzeszkami, przybrać koperkiem a następnie całość polać resztą sosu. Od razu podawać.