Składniki :

  • 2 opakowanie szpinaku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 6 łyżek octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki pikantnej oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 opakowanie wędzonego łososia
  • pęczek rzodkiewek
  • koperek do podania
  • 1 łyżka sosu ostrygowego

Wykonanie :

Na początku należy przygotować dressing : do oliwy dodać sos ostrygowy, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek, ocet winny lub sok cytrynowy i dokładnie zblendować by powstał mus o średniej gęstości. Sos powinien być kwaśny ale z małą nutą słodkości [można doprawić cukrem]. Następnie na półmisku rozłożyć szpinak a na nim posiekaną na cienkie plasterki rzodkiewkę. Do Łososia pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować w dressingu przez 1h. Następnie wyjąć rybę z sosu, ułożyć na półmisku z warzywami, posypać całość orzeszkami, przybrać koperkiem a następnie całość polać resztą sosu. Od razu podawać.