Składniki :
- – tuńczyk w oleju lub w sosie własnym w kawałkach
- – pomidory (tyle pomidorów ile porcji) -> przepis na 6 dużych pomidorów
- – 1 duża biała cebula
- – ugotowany ryż (najlepiej w kostce rosołowej i soli ale tak, by nie wyszedł za słony więc trzeba pilnować ile jest wody podczas gotowania ryżu)
- – 2 jajka ugotowane na twardo
- – 2 łyżki groszku konserwowego
- – żółta, zielona i czerwona papryka
- – 4-5 łyżek majonezu light
- – sól, pieprz kolorowy
Wykonanie :
Papryki i cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Groszek przepłukać wodą i dobrze odcedzić. Papryki i cebulę podsmażyć przez kilka minut, przykryć pokrywką i dusić kilka minut (dodać kilka łyżek wody). Całość odcedzić i ostudzić, połączyć z groszkiem. Jajka dość drobno posiekać i dodać do warzyw. Wymieszać całość z majonezem. Tuńczyka wyjąć z puszki i delikatnie połączyć z sałatką – tak, by nie zrobić z niego miazgi. Mają się zachować wyraźnie duże kawałki tuńczyka. Pomidorom poucinać ”czapeczki” i wydrążyć miąższ, drobno go pokroić i wmieszać do sałatki. Sałatkę na koniec przyprawić do smaku i napełniać nią pomidory, przykrywać czapeczkami.