Składniki :

  • – 125 g mąki
  • – 4 jajka
  • – 10 dag masła
  • – szczypta soli
  • – 1 łyżeczka cukru
  • – puszka tuńczyka w sosie własnym
  • – 4 łodygi selera naciowego
  • – 2 łyżki majonezu
  • – 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (tylko żółta część skórki ! biała jest gorzka i się nie nadaje !)

Wykonanie :

Do 1/4 l wody dodać masło i zagotować. Zestawić z ognia i dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z solą i cukrem. Cały czas mieszać aż powstanie gładka masa, odchodząca od boków rądelka. Do lekko przestudzonej masy dodać jajka i ponownie utrzeć. Ciasto nakładać na natłuszczoną blachę w formie kółek o średnicy 6 cm. Można użyć rękawa cukierniczego. Należy pamiętać o zachowaniu odległości między ptysiami. Blachę wstawić na 25 minut do nagrzanego piekarnika (200*). Następnie wyjąć, nakłuć od spodu i wstawić jeszcze na 5 minut w pozycji 'do góry nogami’. Odstawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu ptysie należy przekroić na pół. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozgnieść widelcem. Seler pokroić w plasterki. Tuńczyka i seler wymieszać z majonezem i doprawić skórką z cytryny. Gotowym farszem napełnić przekrojone ptysie.