Składniki :

Na pulpeciki :

  • 0,5 kg mielonego mięsa [dowolnego, wieprzowina, drób, wołowina]
  • 1 mała bułka namoczona w rosole lub wodzie
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka, curry
  • usmażone warzywa [opis poniżej]

Sos :

  • natka pietruszki
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • spory kawałek pora
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • 1 duży seler
  • 1 marchewka
  • opakowanie żółtej fasolki szparagowej

Dodatki :

  • brokuł
  • kalafior
  • ziemniaki

Wykonanie :

Na sos : na maśle wysmażyć drobno posiekanego selera, marchew i pora z dodatkiem soli a następnie odłożyć na talerzyk połowę warzyw. Do reszty smażonych warzyw dodać wino, natkę pietruszki, fasolkę, sól i pieprz i gotować na małym ogniu. gdy fasolka zmięknie dolać nieco wody i dalej gotować pod przykryciem.
Na pulpeciki : odłożone na talerzyk ostudzone warzywa zmiksować na gładką masę, dodać odciśniętą namoczona bułkę, przyprawy, czosnek, jajko i dokładnie wyrobić z mięsem. Jeżeli masa nadal będzie zbyt rzadka można dodać otręby albo klasyczną bułkę tartą by zagęścić masę.
Formować małe klopsiki i gotować w sosie na średnim ogniu aż stracą surowość. W trakcie gotowania nie mieszać zbyt gwałtownie by się nie rozpadły.
Na koniec sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności i podawać z ugotowanym kalafiorem, brokułem lub klasycznie z ziemniakami.