Składniki :
Na pulpeciki :
- 0,5 kg mielonego mięsa [dowolnego, wieprzowina, drób, wołowina]
- 1 mała bułka namoczona w rosole lub wodzie
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka, curry
- usmażone warzywa [opis poniżej]
Sos :
- natka pietruszki
- mąka do zagęszczenia sosu
- spory kawałek pora
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 1 duży seler
- 1 marchewka
- opakowanie żółtej fasolki szparagowej
Dodatki :
- brokuł
- kalafior
- ziemniaki
Wykonanie :
Na sos : na maśle wysmażyć drobno posiekanego selera, marchew i pora z dodatkiem soli a następnie odłożyć na talerzyk połowę warzyw. Do reszty smażonych warzyw dodać wino, natkę pietruszki, fasolkę, sól i pieprz i gotować na małym ogniu. gdy fasolka zmięknie dolać nieco wody i dalej gotować pod przykryciem.
Na pulpeciki : odłożone na talerzyk ostudzone warzywa zmiksować na gładką masę, dodać odciśniętą namoczona bułkę, przyprawy, czosnek, jajko i dokładnie wyrobić z mięsem. Jeżeli masa nadal będzie zbyt rzadka można dodać otręby albo klasyczną bułkę tartą by zagęścić masę.
Formować małe klopsiki i gotować w sosie na średnim ogniu aż stracą surowość. W trakcie gotowania nie mieszać zbyt gwałtownie by się nie rozpadły.
Na koniec sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności i podawać z ugotowanym kalafiorem, brokułem lub klasycznie z ziemniakami.
