Składniki :

  • -> mięso mielone wieprzowe
  • -> namoczona bułka
  • -> 1 duża czerwona cebula,posiekana w kosteczkę i porządnie usmażona
  • -> 2 jajka
  • -> mąka
  • -> olej
  • -> koncentrat pomidorowy
  • -> maggi
  • -> kostka mięsna pieczeniowa
  • -> 8 ząbków czosnku
  • -> sól,cukier,pieprz,przyprawa do mięsa mielonego,ostra i słodka papryka,curry
  • -> duży pęczek natki pietruszki

Wykonanie :

Do mięsa dodać odciśniętą bułkę,jajka,sól,pieprz,przyprawę do mięsa mielonego,papryki,curry,przeciśniętą połowę czosnku i przesmażoną ostudzoną cebulę. Masę dokładnie wymieszać i ukręcić małe pulpeciki. Obtoczyć w mące,obsmażyć je porządnie ze wszystkich stron, i odstawić na bok. Do rondla nalać wodę,dodać koncentrat,sól,cukier,pieprz,resztę przeciśniętego czosnku,kostkę mięsną pieczeniową,maggi i posiekana natkę pietruszki. Gdy sos się zagotuje,posmakować,ewentualnie jeszcze przyprawić i włożyć do sosu pulpety. Gotować na malutkim ogniu 20 minut pod przykryciem. Podawać z ryżem lub ziemniakami piure.