Składniki :
- pół pęczka kolendry
- 2 puszki białej fasoli
- 0,3 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 2 łyżki musztardy (gładkiej i ostrej)
- 2 łyżki ostrej oliwy z chili
- płaska łyżeczka płatków chili
- 2 czerwone cebule
- łyżka masła
- 1 łyżka sosu worcester
- mąka pszenna do obtaczania klopsików
- pół szklanki tartego cheddara
- 2 puszki krojonych pomidorów z ziołami
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, pieprz
- pół pęczka natki pietruszki
- butelka lub karton passaty pomidorowej
Wykonanie :
Na oliwie z masłem usmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Zdjąć z gazu, ostudzić i wymieszać z mięsem, musztardą, sosem worcester, przyprawami, płatkami chili, serem i formować małe klopsiki. Obtaczać w mące i odstawiać na bok. Podgrzać passatę, dodać pomidory z puszki, fasolę, posiekane zioła, sól i pieprz i dusić 20 minut na małym ogniu. Dodać przygotowane klopsiki i dusić pod przykryciem aż mięso będzie gotowe. Podawać z grzankami czosnkowymi.