Składniki :

  • pół pęczka kolendry
  • 2 puszki białej fasoli
  • 0,3 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki musztardy (gładkiej i ostrej)
  • 2 łyżki ostrej oliwy z chili
  • płaska łyżeczka płatków chili
  • 2 czerwone cebule
  • łyżka masła
  • 1 łyżka sosu worcester
  • mąka pszenna do obtaczania klopsików
  • pół szklanki tartego cheddara
  • 2 puszki krojonych pomidorów z ziołami
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki
  • butelka lub karton passaty pomidorowej

Wykonanie :

Na oliwie z masłem usmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Zdjąć z gazu, ostudzić i wymieszać z mięsem, musztardą, sosem worcester, przyprawami, płatkami chili, serem i formować małe klopsiki. Obtaczać w mące i odstawiać na bok. Podgrzać passatę, dodać pomidory z puszki, fasolę, posiekane zioła, sól i pieprz i dusić 20 minut na małym ogniu. Dodać przygotowane klopsiki i dusić pod przykryciem aż mięso będzie gotowe. Podawać z grzankami czosnkowymi.