Składniki :
- -> mięso mielone (ilość wedle uznania – w zależności ile chcemy zrobić pulpecików)
- -> 2 średnie cebule
- -> ziemniaki
- -> śmietana
- -> mąka
- -> pęczek natki pietruszki i koperku
- -> 2 jajka
- -> przyprawy : curry, czerwona ostra i słodka papryka, przyprawa do gyrosa, przyprawa do wołowiny, do mięsa mielonego, garam masala, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, 3 kostki rosołowe – drobiowa, cielęca, mięsna
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować, odlać i zagnieść ze śmietaną na gładkie piure. Mięso wymieszać z przesmażoną wcześniej cebulką posiekaną w kosteczkę, przyprawami, jajkami, szczyptą pietruszki i koperku. W garnku zagotować wodę (na sos), dodać kostki rosołowe, liście laurowe, ziela angielskie, sól i pieprz i gotować w niej małe pulpeciki na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Pulpeciki odłowić na talerz, wywar przecedzić by był klarowny, przyprawić do smaku w razie potrzeby i dolać śmietanę z wodą i mąką. Zagotować całość, dodać zieleninę, znowu zagotować i zostawić na małym ogniu na 10 minut. Gdy sos będzie odpowiednio gęsty i dobrze przyprawiony – dodać do niego odstawione pulpeciki.