Składniki :

  • – pół kilo chudej mielonej cielęciny
  • – 1-2 szklanki wody
  • – 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • – 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • – kostka bulionowa wołowa
  • – 3 ząbki czosnku
  • – pół łyżeczki startego świeżego imbiru lub w proszku
  • – 2 poszatkowane dymki
  • – sól,pieprz,oliwa z oliwek,papryka słodka i odrobina ostrej,przyprawa do wołowiny

Wykonanie :

Mięso przyprawić do smaku przyprawami,zmiażdżonym czosnkiem,uturlać z niego pulpeciki,usmażyć na oliwie,odstawić. Do rondelka wlać wodę,dodać tłuszcz po wysmażeniu pulpecików,dodać wino i inne pozostałe składniki. Całość zagotować. Wrzucić pulpeciki,dolać wody,jeśli będzie za mało. Gotować na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Na koniec sos posmakować,doprawić do smaku,zagęścić. Podawać z ryżem lub z ryżem zasmażonym z warzywami.