Składniki :
- – pół kilo chudej mielonej cielęciny
- – 1-2 szklanki wody
- – 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- – 3 łyżki białego wytrawnego wina
- – kostka bulionowa wołowa
- – 3 ząbki czosnku
- – pół łyżeczki startego świeżego imbiru lub w proszku
- – 2 poszatkowane dymki
- – sól,pieprz,oliwa z oliwek,papryka słodka i odrobina ostrej,przyprawa do wołowiny
Wykonanie :
Mięso przyprawić do smaku przyprawami,zmiażdżonym czosnkiem,uturlać z niego pulpeciki,usmażyć na oliwie,odstawić. Do rondelka wlać wodę,dodać tłuszcz po wysmażeniu pulpecików,dodać wino i inne pozostałe składniki. Całość zagotować. Wrzucić pulpeciki,dolać wody,jeśli będzie za mało. Gotować na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Na koniec sos posmakować,doprawić do smaku,zagęścić. Podawać z ryżem lub z ryżem zasmażonym z warzywami.