Składniki :
- 0,5 kg mielonej piersi z indyka
- 1 mała cebulka posiekana drobno i usmażona na złoto na maśle
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu
- skórka otarta z cytryny [bez albedo]
- sok z 3 cytryn
- rosół drobiowy jako baza sosu
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- koperek, rozmaryn, oregano
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany 18% lub śmietanki 30%
Wykonanie :
Mięso wymieszać dokładnie z solą, pieprzem, ziołami, śmietaną, czosnkiem, usmażoną cebulką, jajkiem i po uformowaniu małych pulpecików odstawić je na bok. Do rosołu dodać wino, sok cytrynowy, sól, pieprz, skórkę z cytryny i gotować na małym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Do wolno gotującego się sosu dodać pulpeciki i dusić je pod przykryciem aż będą gotowe. Podawać z ryżem.