Składniki :

  • 0,5 kg mielonej piersi z indyka
  • 1 mała cebulka posiekana drobno i usmażona na złoto na maśle
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu
  • skórka otarta z cytryny [bez albedo]
  • sok z 3 cytryn
  • rosół drobiowy jako baza sosu
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • koperek, rozmaryn, oregano
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany 18% lub śmietanki 30%

Wykonanie :

Mięso wymieszać dokładnie z solą, pieprzem, ziołami, śmietaną, czosnkiem, usmażoną cebulką, jajkiem i po uformowaniu małych pulpecików odstawić je na bok. Do rosołu dodać wino, sok cytrynowy, sól, pieprz, skórkę z cytryny i gotować na małym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Do wolno gotującego się sosu dodać pulpeciki i dusić je pod przykryciem aż będą gotowe. Podawać z ryżem.