Składniki :
Na pulpety :
- 2 szklanki rosołu drobiowego klasycznego
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 0,5 kg obranego i zmielonego mięsa z kurczaka z rosołu [w zależności na czym jest ugotowany rosół-skrzydełka, udko itp]
- sól, pieprz, ostra czerwona papryka w płatkach, jarzynka do smaku
- 1 jajko
Na sos :
- śmietana 18% [można użyć śmietanki 30%]
- 1 cebula drobno posiekana i wysmażona na złoto na maśle z dodatkiem białej części pora
- mąka do zagęszczenia sosu
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 szklanka rosołu
Wykonanie :
Na początku należy przygotować pulpety – w rosole ugotować ryż, ostudzić. Po ugotowaniu nie powinno być rosołu – ryż powinien wchłonąć cały rosół podczas gotowania. Jeśli jednak zostało rosołu po ugotowaniu ryżu – odlać go lub odparować ale tak, by ryż się nie rozgotował. Do ryżu dodać zmielone mięso, jajko, przyprawy i jeśli masa jest zbyt rzadka by uformować klopsiki można dodać kaszę mannę by całość nieco zagęścić. Następnie przygotować sos – W rosole zagrzać śmietanę [ostrożnie by się zważyła], dodać posiekaną natkę, wysmażoną z porem cebulkę i sos po doprawieniu lekko zagęścić. Dusić na wolnym ogniu kilka minut. Następnie w tak przygotowanym sosie ugotować uformowane z ryżu i mięsa małe klopsiki. Podawać z piure z warzyw.