Składniki :
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny
- 1 cebula posiekana drobno i usmażona na maśle
- 0,3 kg małych pieczarek
- 1 namoczona i odciśnięta bułka
- 2 jajka
- łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 por
- pęczek natki pietruszki
- 2 puszki pomidorów z ziołami
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- mąka
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos : na maśle z oliwą podsmażyć posiekane pieczarki i pora, dodać pomidory z puszki, chwilę razem smażyć, dodać czosnek, po chwili dolać rosół i wino, doprawić do smaku i gotować 10 minut. Po tym czasie dodać posiekaną natkę, zagotować, sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i lekko zagęścić mąką. Następnie przygotować klopsiki : do mięsa dodać sól i pieprz, parmezan, jajka, bułkę, usmażoną cebulkę, całość dokładnie wrobić, uformować klopsy [dowolnej wielkości] i gotować pod przykryciem w przygotowanym sosie. Podawać z ziemniakami.
