Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula posiekana drobno i usmażona na maśle
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • 1 namoczona i odciśnięta bułka
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 puszki pomidorów z ziołami
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • mąka
  • sól, pieprz
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos : na maśle z oliwą podsmażyć posiekane pieczarki i pora, dodać pomidory z puszki, chwilę razem smażyć, dodać czosnek, po chwili dolać rosół i wino, doprawić do smaku i gotować 10 minut. Po tym czasie dodać posiekaną natkę, zagotować, sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i lekko zagęścić mąką. Następnie przygotować klopsiki : do mięsa dodać sól i pieprz, parmezan, jajka, bułkę, usmażoną cebulkę, całość dokładnie wrobić, uformować klopsy [dowolnej wielkości] i gotować pod przykryciem w przygotowanym sosie. Podawać z ziemniakami.