Składniki :

  • 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego [wołowina i drób]
  • 1 opakowanie sera mozzarella [1 duża kula lub opakowanie z małymi kuleczkami]
  • 1 łyżka masła
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 4 łyżki mascarpone
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 szklanki rosołu z kurczaka
  • sól, pieprz, curry, wędzona papryka, czosnek granulowany
  • 10 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 cebule posiekane i usmażone na maśle na złoto
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • bułka tarta do panierowania pulpetów przed smażeniem

Wykonanie :

Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami, dodać połowę natki pietruszki, połowę usmażonej cebulki, jajko, całość dokładnie wymieszać i po podzieleniu na małe porcje faszerować kawałkami mozzarelli i formować pulpeciki. Przygotowane pulpety obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na oliwie po suszonych pomidorach. Na tłuszczu po usmażeniu pulpetów podsmażyć krótko suszone pomidory, dodać ponownie wcześniej usmażoną część cebulki, czosnek i smażyć kilka chwil cały czas mieszając. Następnie dodać bulion, wino, mascarpone, łyżkę masła i gotować sos z dodatkiem soli i pieprzu aż nieco odparuje. Sprawdzić smak, doprawić, zagęścić mąką, dodać pozostałą natkę pietruszki i dodać wcześniej usmażone pulpety. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut co jakiś czas mieszając. Podawać z dowolnymi dodatkami.