Składniki :
- 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego [wołowina i drób]
- 1 opakowanie sera mozzarella [1 duża kula lub opakowanie z małymi kuleczkami]
- 1 łyżka masła
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 4 łyżki mascarpone
- pęczek natki pietruszki
- 2 szklanki rosołu z kurczaka
- sól, pieprz, curry, wędzona papryka, czosnek granulowany
- 10 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
- 2 cebule posiekane i usmażone na maśle na złoto
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy po suszonych pomidorach
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- mąka do zagęszczenia sosu
- bułka tarta do panierowania pulpetów przed smażeniem
Wykonanie :
Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami, dodać połowę natki pietruszki, połowę usmażonej cebulki, jajko, całość dokładnie wymieszać i po podzieleniu na małe porcje faszerować kawałkami mozzarelli i formować pulpeciki. Przygotowane pulpety obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na oliwie po suszonych pomidorach. Na tłuszczu po usmażeniu pulpetów podsmażyć krótko suszone pomidory, dodać ponownie wcześniej usmażoną część cebulki, czosnek i smażyć kilka chwil cały czas mieszając. Następnie dodać bulion, wino, mascarpone, łyżkę masła i gotować sos z dodatkiem soli i pieprzu aż nieco odparuje. Sprawdzić smak, doprawić, zagęścić mąką, dodać pozostałą natkę pietruszki i dodać wcześniej usmażone pulpety. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut co jakiś czas mieszając. Podawać z dowolnymi dodatkami.