Składniki :

  • 0,7 kg mielonej wołowiny
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • mąka pszenna
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • szklanka rosołu drobiowego
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • sok z połowy cytryny do doprawienia
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • namoczona czerstwa bułka
  • natka pietruszki albo koperek

Wykonanie :

Do mięsa dodać jajko, przyprawy, posiekaną drobno cebulę wcześniej podsmażoną na maśle, czosnek, odciśniętą bułkę i dokładnie całość wyrobić. Formować małe klopsiki, obtaczać w bułce i podsmażać na patelni na tłuszczu. Gdy mięso będzie zrumienione dodać wino, bulion, passatę, zioła, liście laurowe i ziela angielskie, zagotować całość, sprawdzić smak, ewentualnie ponownie doprawić i dusić na małym ogniu pod przykryciem kilkanaście minut. Sprawdzić ponownie smak i w razie potrzeby doprawić sos cytryną. Sos zagęścić mąką.