Składniki :
- 0,7 kg mielonej wołowiny
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- łyżka masła
- mąka pszenna
- 1 jajko
- 1 cebula
- szklanka rosołu drobiowego
- pół szklanki passaty pomidorowej
- sok z połowy cytryny do doprawienia
- sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- namoczona czerstwa bułka
- natka pietruszki albo koperek
Wykonanie :
Do mięsa dodać jajko, przyprawy, posiekaną drobno cebulę wcześniej podsmażoną na maśle, czosnek, odciśniętą bułkę i dokładnie całość wyrobić. Formować małe klopsiki, obtaczać w bułce i podsmażać na patelni na tłuszczu. Gdy mięso będzie zrumienione dodać wino, bulion, passatę, zioła, liście laurowe i ziela angielskie, zagotować całość, sprawdzić smak, ewentualnie ponownie doprawić i dusić na małym ogniu pod przykryciem kilkanaście minut. Sprawdzić ponownie smak i w razie potrzeby doprawić sos cytryną. Sos zagęścić mąką.