Składniki :
- 0,7 kg mielonej wołowiny
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub bulionie drobiowym lub warzywnym
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- po 3 łyżki natki pietruszki i koperku
- jajko
- 100g sera gorgonzola
- sól, pieprz, przyprawa kuchni włoskiej, przyprawa do wołowiny, oregano
- puszka rozdrobnionych pomidorów
Wykonanie :
Do mięsa dodać wszystkie przyprawy, odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno cebulę, jajko i dokładnie wyrobić. Następnie formować płaskie płaty mięsa, układać na środku spory kawałek sera i zawijać tak, by powstał duży szczelnie zaklejony pulpet. Pomidory z puszki zblendować na gładki mus, dodać oregano, sól i pieprz i zagotować. Dodać zieleninę. Mięso ułożyć w żaroodpornej formie, polać pomidorowym musem i zapiekać pulpety na rumiano w piekarniku przez 30 minut grzanie góra/dół bez termoobiegu.