Składniki :

  • 0,7 kg mielonej wołowiny
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub bulionie drobiowym lub warzywnym
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • po 3 łyżki natki pietruszki i koperku
  • jajko
  • 100g sera gorgonzola
  • sól, pieprz, przyprawa kuchni włoskiej, przyprawa do wołowiny, oregano
  • puszka rozdrobnionych pomidorów

Wykonanie :

Do mięsa dodać wszystkie przyprawy, odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno cebulę, jajko i dokładnie wyrobić. Następnie formować płaskie płaty mięsa, układać na środku spory kawałek sera i zawijać tak, by powstał duży szczelnie zaklejony pulpet. Pomidory z puszki zblendować na gładki mus, dodać oregano, sól i pieprz i zagotować. Dodać zieleninę. Mięso ułożyć w żaroodpornej formie, polać pomidorowym musem i zapiekać pulpety na rumiano w piekarniku przez 30 minut grzanie góra/dół bez termoobiegu.