Składniki :
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża utarta marchewka
- 2 duże utarte pietruszki
- mały kawałek utartego selera
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju z chili
- 2 jajka
- 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
- sól, pieprz
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie :
Na maśle z olejem wysmażyć posiekaną drobno cebulę, dodać przeciśnięty czosnek i pozostałe utarte warzywa i smażyć całość razem aż warzywa nieco zmiękną i się podrumienią. Całość przestudzić. Do mięsa dodać przyprawy, posiekaną natkę, pęczak, jajka a następnie przestudzone usmażone warzywa. Całość dokładnie wymieszać i formować duże klopsy. Tak przygotowane mięso gotować w dowolnym wcześniej przygotowanym sosie np pomidorowym.