Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża utarta marchewka
  • 2 duże utarte pietruszki
  • mały kawałek utartego selera
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju z chili
  • 2 jajka
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie :

Na maśle z olejem wysmażyć posiekaną drobno cebulę, dodać przeciśnięty czosnek i pozostałe utarte warzywa i smażyć całość razem aż warzywa nieco zmiękną i się podrumienią. Całość przestudzić. Do mięsa dodać przyprawy, posiekaną natkę, pęczak, jajka a następnie przestudzone usmażone warzywa. Całość dokładnie wymieszać i formować duże klopsy. Tak przygotowane mięso gotować w dowolnym wcześniej przygotowanym sosie np pomidorowym.