• 2 duże bakłażany pokrojone w kostkę, posolone i po 20 minutach odciśnięte z nadmiaru wody
  • oliwa
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • tarty parmezan do posypania przed samym podaniem i do dodania do środka pulpetów [wedle gustu]
  • szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • aqufaba lub jajko
  • sos pomidorowy do podania
  • sól, pieprz, sos sojowy
  • natka pietruszki
  • bułka tarta do panierowania

Przygotowanego bakłażana usmażyć na rumiano na oliwie, odsączyć i odcisnąć. Po lekkim przestudzeniu przyprawić, dodać aqufabę lub jajko, ugotowaną komosę, czosnek, część parmezanu [w zależności od wersji jaką chcemy przygotować – wegańską, wegetariańską czy tylko bezmięsną], posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie całość wymieszać, uformować małe kuleczki i po obtoczeniu w bułce tartej smażyć na oliwie na rumiano. Tak przygotowane klopsiki podawać w sosie pomidorowym z dowolnymi dodatkami np. pieczonymi frytkami z warzyw korzeniowych.