Składniki :

  • 3 udka z kurczaka z rosołu zblendowane lub zmielone w maszynce
  • 1 marchew z rosołu – zmielona
  • 1 pietruszka z rosołu – zmielona
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 1 mała cebula posiekana drobno i usmażona na maśle
  • 10 zmiksowanych pomidorków koktajlowych
  • 1 jajko
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, oregano, tymianek
  • 1 bułka namoczona w rosole i odciśnięta
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • mąka do zagęszczenia sosu [opcjonalnie]
  • łyżka masła

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy przygotować sos pomidorowy : zagotować rosół, dodać passatę, przyprawy, zioła, masło, natkę pietruszki i całość gotować na małym ogniu 20 minut. Następnie należy przygotować klopsiki : do zmielonego mięsa dodać zmielone warzywa, czosnek, usmażoną cebulę, parmezan, pomidorki koktajlowe, jajko, sól, pieprz i bułkę i dokładnie wyrobić. Formować małe klopsiki i wrzucać na gotujący się sos. Dusić pod przykryciem co jakiś czas lekko mieszając przez 15 minut. Podawać z pieczywem lub innymi obiadowymi dodatkami. W razie konieczności sos można zagęścić mąką.