Składniki :
- 3 udka z kurczaka z rosołu zblendowane lub zmielone w maszynce
- 1 marchew z rosołu – zmielona
- 1 pietruszka z rosołu – zmielona
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- pół szklanki tartego parmezanu
- 1 mała cebula posiekana drobno i usmażona na maśle
- 10 zmiksowanych pomidorków koktajlowych
- 1 jajko
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, oregano, tymianek
- 1 bułka namoczona w rosole i odciśnięta
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- mąka do zagęszczenia sosu [opcjonalnie]
- łyżka masła
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przygotować sos pomidorowy : zagotować rosół, dodać passatę, przyprawy, zioła, masło, natkę pietruszki i całość gotować na małym ogniu 20 minut. Następnie należy przygotować klopsiki : do zmielonego mięsa dodać zmielone warzywa, czosnek, usmażoną cebulę, parmezan, pomidorki koktajlowe, jajko, sól, pieprz i bułkę i dokładnie wyrobić. Formować małe klopsiki i wrzucać na gotujący się sos. Dusić pod przykryciem co jakiś czas lekko mieszając przez 15 minut. Podawać z pieczywem lub innymi obiadowymi dodatkami. W razie konieczności sos można zagęścić mąką.