Składniki :

  • Ciasto :
  • – 10 dag mąki
  • – 5 dag masła
  • – 1/4 łyżeczki soli
  • – tłuszcz do wysmarowania formy
  • Farsz :
  • – cukinia
  • – cebula
  • – puszka tuńczyka w sosie własnym
  • – łyżeczka masła
  • – łyżka oliwy
  • – 3 jajka
  • – gałka muszkatołowa
  • – 200 ml śmietany 18%
  • – 10 dag tartego sera
  • – sól, pieprz

Wykonanie :

Ciasto : z mąki, masła, 3 łyżek wody i soli szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 2h. Farsz : cebulę drobno posiekać, cukinię pokroić w kostkę. Na oliwie z masłem zeszklić cebulę. Dodać cukinię, doprawić do smaku i smażyć kilka minut. Tuńczyka osączyć z zalewy, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć w natłuszczoną formę, nakłuć widelcem. Piec 10 minut w 200*C. Na ciasto wyłożyć cukinię i tuńczyka. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać ser. Wymieszać, doprawić. Masą zalać cukinię. Piec około 25 minut w 200*C.