Składniki :
- Ciasto :
- – 10 dag mąki
- – 5 dag masła
- – 1/4 łyżeczki soli
- – tłuszcz do wysmarowania formy
- Farsz :
- – cukinia
- – cebula
- – puszka tuńczyka w sosie własnym
- – łyżeczka masła
- – łyżka oliwy
- – 3 jajka
- – gałka muszkatołowa
- – 200 ml śmietany 18%
- – 10 dag tartego sera
- – sól, pieprz
Wykonanie :
Ciasto : z mąki, masła, 3 łyżek wody i soli szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 2h. Farsz : cebulę drobno posiekać, cukinię pokroić w kostkę. Na oliwie z masłem zeszklić cebulę. Dodać cukinię, doprawić do smaku i smażyć kilka minut. Tuńczyka osączyć z zalewy, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć w natłuszczoną formę, nakłuć widelcem. Piec 10 minut w 200*C. Na ciasto wyłożyć cukinię i tuńczyka. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać ser. Wymieszać, doprawić. Masą zalać cukinię. Piec około 25 minut w 200*C.