Składniki :

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • pół szklanki śmietany 12%
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • mały kawałek chudego boczku
  • 1 mała cebula
  • masło
  • olej
  • 1 mała marchewka
  • 1 duży brokuł [może być też mrożony]
  • sól, pieprz, majeranek

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować i zagnieść z masłem, jedną łyżką koperku i pietruszki i 2 łyżkami śmietany na gładkie piure.
Cebulę i czosnek drobno posiekać i usmażyć na maśle, dodać drobno posiekaną marchewkę, przyprawy, boczek również drobno posiekany i smażyć aż boczek się wysmaży.
Następnie dolać 2 szklanki wody i gotować na dużym ogniu 5 minut, następnie dodać brokuły i gotować tak długo, aż się rozgotują.
Dodać zieleninę, jajka, gotować 3 minuty, wyłączyć gaz i całość zaprawić śmietaną.
Na koniec sprawdzić smak i ewentualnie doprawić i zakwasić sokiem z cytryny.
Sos można zaciągnąć mąką.

IMG_20141219_163032IMG_20141219_162955