Składniki :
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- pół szklanki śmietany 12%
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 4 duże ziemniaki
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- mały kawałek chudego boczku
- 1 mała cebula
- masło
- olej
- 1 mała marchewka
- 1 duży brokuł [może być też mrożony]
- sól, pieprz, majeranek
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować i zagnieść z masłem, jedną łyżką koperku i pietruszki i 2 łyżkami śmietany na gładkie piure.
Cebulę i czosnek drobno posiekać i usmażyć na maśle, dodać drobno posiekaną marchewkę, przyprawy, boczek również drobno posiekany i smażyć aż boczek się wysmaży.
Następnie dolać 2 szklanki wody i gotować na dużym ogniu 5 minut, następnie dodać brokuły i gotować tak długo, aż się rozgotują.
Dodać zieleninę, jajka, gotować 3 minuty, wyłączyć gaz i całość zaprawić śmietaną.
Na koniec sprawdzić smak i ewentualnie doprawić i zakwasić sokiem z cytryny.
Sos można zaciągnąć mąką.