Składniki :

  • 0,7 kg łopatki wołowej
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 2 duże cebule
  • główka czosnku
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, czerwona słodka i ostra papryka
  • 1l bulionu warzywnego
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • mąka
  • 2 szklanki czerwonego pół-wytrawnego wina
  • 2 duże marchewki
  • natka pietruszki do podania

Wykonanie :

Mięso przyprawić, obtoczyć w mące i bardzo mocno wysmażyć na oleju. W garnku lub szybkowarze podgrzać bulion, wino, dodać ziela angielskie, liście laurowe, pokrojoną cebulę, usmażone mięso, pokrojone w grube plasterki marchewki, puszkę pomidorów, całe ząbki czosnku i po dodaniu soli i pieprzu do całości gotować tak długo aż mięso będzie zupełnie miękkie. Całość przelać do garnka, zaciągnąć mąką by powstał sos, zagotować, zaprawić śmietanką, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i od razu podawać z natką pietruszki do ziemniaków piure.