Składniki :

  • 0,5 kg cielęciny bez kości
  • spory kawałek chudego boczku wędzonego
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 cebule białe
  • 3 kwaskowe jabłka
  • czubata łyżka masła
  • olej
  • mąka do zagęszczenia gulaszu
  • lubczyk, natka pietruszki, tymianek, cukier, sól i pieprz – ilości poszczególnych przypraw i ziół wedle uznania i własnych preferencji
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • kilka małych pieczarek

Wykonanie :

Na oleju z masłem podsmażyć pieczarki w całości z posiekanymi cebulami, dodać pokrojone na małe kawałki mięso i przyprawy z ziołami i dusić całość co jakiś czas mieszając. Gdy mięso nieco zmięknie dodać pomidory z puszki, utarte na tarce jabłka, wino i boczek pokrojony na bardzo małe kawałeczki. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu aż cielęcina będzie miękka. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku i zaciągnąć lekko mąką. Podawać z ziemniakami.