Składniki :
- 0,5 kg cielęciny bez kości
- spory kawałek chudego boczku wędzonego
- szklanka białego wytrawnego wina
- 3 cebule białe
- 3 kwaskowe jabłka
- czubata łyżka masła
- olej
- mąka do zagęszczenia gulaszu
- lubczyk, natka pietruszki, tymianek, cukier, sól i pieprz – ilości poszczególnych przypraw i ziół wedle uznania i własnych preferencji
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- kilka małych pieczarek
Wykonanie :
Na oleju z masłem podsmażyć pieczarki w całości z posiekanymi cebulami, dodać pokrojone na małe kawałki mięso i przyprawy z ziołami i dusić całość co jakiś czas mieszając. Gdy mięso nieco zmięknie dodać pomidory z puszki, utarte na tarce jabłka, wino i boczek pokrojony na bardzo małe kawałeczki. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu aż cielęcina będzie miękka. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku i zaciągnąć lekko mąką. Podawać z ziemniakami.