Składniki :

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 duża biała cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 duże ząbki czosnku
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie,oregano,bazylia,rozmaryn
  • sól,pieprz
  • ziemniaki

Wykonanie :

Bakłażana kroimy w plasterki,solimy i powstały sok odlewamy po czym przepłukujemy go pod bieżącą wodą.
W ten sposób pozbędziemy się goryczki [jeśli bakłażan nie jest gorzki to ten zabieg jest oczywiście zbędny]
Cukinię kroimy w cienkie plasterki,cebulę szatkujemy bardzo drobno,czosnek przeciskamy przez praskę.
Paprykę kroimy w paseczki a ziemniaki w dość drobną kostkę.
Na oliwę wrzucamy czosnek i cebulę i szklimy przez kilka minut.
Dodajemy bakłażana i cukinię i dalej smażymy.
Na koniec dorzucamy paprykę i wlewamy puszkę z pomidorami i całym sokiem.
Dusimy pod przykryciem 10 minut.
Dodajemy zioła,przyprawiamy do smaku i dusimy kolejne 10 minut.
Ziemniaku gotujemy oddzielnie w osolonej wodzie i po odcedzeniu dodajemy do warzyw z sosem.
W ten sposób przygotowane warzywa podajemy na ciepło np do grillowanej piersi z kurczaka.DSCN4894DSCN4891DSCN4886DSCN4885DSCN4884DSCN4883