Składniki :
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 2 małe cukinie
- 1 duża biała cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 4 duże ząbki czosnku
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie,oregano,bazylia,rozmaryn
- sól,pieprz
- ziemniaki
Wykonanie :
Bakłażana kroimy w plasterki,solimy i powstały sok odlewamy po czym przepłukujemy go pod bieżącą wodą.
W ten sposób pozbędziemy się goryczki [jeśli bakłażan nie jest gorzki to ten zabieg jest oczywiście zbędny]
Cukinię kroimy w cienkie plasterki,cebulę szatkujemy bardzo drobno,czosnek przeciskamy przez praskę.
Paprykę kroimy w paseczki a ziemniaki w dość drobną kostkę.
Na oliwę wrzucamy czosnek i cebulę i szklimy przez kilka minut.
Dodajemy bakłażana i cukinię i dalej smażymy.
Na koniec dorzucamy paprykę i wlewamy puszkę z pomidorami i całym sokiem.
Dusimy pod przykryciem 10 minut.
Dodajemy zioła,przyprawiamy do smaku i dusimy kolejne 10 minut.
Ziemniaku gotujemy oddzielnie w osolonej wodzie i po odcedzeniu dodajemy do warzyw z sosem.
W ten sposób przygotowane warzywa podajemy na ciepło np do grillowanej piersi z kurczaka.