Składniki :
- makaron ugotowany klasycznie w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej mięsnej [rodzaj makaronu dowolny, kokardki, świderki, muszelki, kolanka itp.]
- pomidory z puszki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 cukinie
- średniej wielkości bakłażan
- 2 czerwone cebule
- 5 ząbków czosnku
- sok z cytryny
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- oliwa z oliwek ok. 4 łyżek
- łyżka masła
- tymianek, bazylia, natka pietruszki, rozmaryn
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na oliwie usmażyć posiekany czosnek i cebulę.
Dolać wino i odparować do połowy.
Bakłażana pokroić i zasolić, gdy puści wodę przepłukać.
Dodać do cebuli i czosnku bakłażana i cukinię w plasterkach.
Papryki pokroić w grubą kostkę i dodać do warzyw razem z pomidorami z puszki [razem z sokiem pomidorowym]
Smażyć wszystko kilkanaście minut.
Dodać przyprawy i zioła.
Dusić chwilę i dodać ugotowany makaron.
Przyprawić sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze przyprawami jeśli będzie taka potrzeba.