Składniki :

  • makaron ugotowany klasycznie w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej mięsnej [rodzaj makaronu dowolny, kokardki, świderki, muszelki, kolanka itp.]
  • pomidory z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 cukinie
  • średniej wielkości bakłażan
  • 2 czerwone cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • sok z cytryny
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • oliwa z oliwek ok. 4 łyżek
  • łyżka masła
  • tymianek, bazylia, natka pietruszki, rozmaryn
  • sól, pieprz

Wykonanie :
Na oliwie usmażyć posiekany czosnek i cebulę.
Dolać wino i odparować do połowy.
Bakłażana pokroić i zasolić, gdy puści wodę przepłukać.
Dodać do cebuli i czosnku bakłażana i cukinię w plasterkach.
Papryki pokroić w grubą kostkę i dodać do warzyw razem z pomidorami z puszki [razem z sokiem pomidorowym]
Smażyć wszystko kilkanaście minut.
Dodać przyprawy i zioła.
Dusić chwilę i dodać ugotowany makaron.
Przyprawić sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze przyprawami jeśli będzie taka potrzeba.