Składniki :

  • 10 2cm plastrów schabu bez kości z odkrojoną błoną na brzegach
  • 10 dużych plastrów chudej szynki wieprzowej lub 10 plastrów wędzonego boczku (można też połączyć obie wersje)
  • 10 dużych plastrów żółtego sera (ulubionego dowolnego)
  • bułka tarta
  • jajka
  • smalec do smażenia lub olej
  • sól,pieprz

Wykonanie :

Schaby roztłuc klasycznie bardzo cienko z obu stron, przyprawić i na każdym układać wędlinę i ser. Następnie zawijać w rulon lub na zakładkę albo jak krokiety w kopertę – metoda zawijania dowolna. Panierować klasycznie w jajku i bułce i smażyć na smalcu lub oleju z obu stron na rumiano. Należy pamiętać,że schaby są zawinięte i przez to są grubsze co wydłuża czas smażenia by mięso zdążyło się przepiec.

Jako dodatki można zawijać też ogórki kiszone razem z szynką i serem lub pieczone pieczarki z cebulą albo farsz grzybowy jak do pierogów.