Składniki :
- 10 2cm plastrów schabu bez kości z odkrojoną błoną na brzegach
- 10 dużych plastrów chudej szynki wieprzowej lub 10 plastrów wędzonego boczku (można też połączyć obie wersje)
- 10 dużych plastrów żółtego sera (ulubionego dowolnego)
- bułka tarta
- jajka
- smalec do smażenia lub olej
- sól,pieprz
Wykonanie :
Schaby roztłuc klasycznie bardzo cienko z obu stron, przyprawić i na każdym układać wędlinę i ser. Następnie zawijać w rulon lub na zakładkę albo jak krokiety w kopertę – metoda zawijania dowolna. Panierować klasycznie w jajku i bułce i smażyć na smalcu lub oleju z obu stron na rumiano. Należy pamiętać,że schaby są zawinięte i przez to są grubsze co wydłuża czas smażenia by mięso zdążyło się przepiec.
Jako dodatki można zawijać też ogórki kiszone razem z szynką i serem lub pieczone pieczarki z cebulą albo farsz grzybowy jak do pierogów.
Jedno z moich umubionych dan