Składniki :

  • schab wieprzowy rozbity jak na klasyczne schabowe (ilość wedle planowanych porcji)
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • 10 plasterków sera salami z chili lub wedle gustu innego dowolnego żółtego sera
  • sól, pieprz, ostra papryka w płatkach grubo mielona, przyprawa ognista w młynku
  • sałata masłowa
  • pół pęczka koperku
  • maślanka lub kefir
  • 1 duża marchewka

Wykonanie :

Schaby po rozbiciu klasycznie przyprawić solą i pieprzem a dodatkowo przyprawą ognistą i papryką. Na każdym plastrze mięsa układać połówkę plasterka sera salami i zawijać mięso jak krokieta. Panierować w jajku i bułce tartej i klasycznie smażyć na rumiano z nieco wydłużonym czasem smażenia by mięso dobrze doszło w środku. Sałatę posiekać, dodać tartą na tarce marchew, maślankę, sól i pieprz i koperek. Do dania można podać również ziemniaki.