Składniki :
- schab wieprzowy rozbity jak na klasyczne schabowe (ilość wedle planowanych porcji)
- 3 jajka
- bułka tarta
- 10 plasterków sera salami z chili lub wedle gustu innego dowolnego żółtego sera
- sól, pieprz, ostra papryka w płatkach grubo mielona, przyprawa ognista w młynku
- sałata masłowa
- pół pęczka koperku
- maślanka lub kefir
- 1 duża marchewka
Wykonanie :
Schaby po rozbiciu klasycznie przyprawić solą i pieprzem a dodatkowo przyprawą ognistą i papryką. Na każdym plastrze mięsa układać połówkę plasterka sera salami i zawijać mięso jak krokieta. Panierować w jajku i bułce tartej i klasycznie smażyć na rumiano z nieco wydłużonym czasem smażenia by mięso dobrze doszło w środku. Sałatę posiekać, dodać tartą na tarce marchew, maślankę, sól i pieprz i koperek. Do dania można podać również ziemniaki.


