Składniki :

  • – sporo pieczarek (1,5 kg lub więcej)
  • – 5 małych czerwonych cebul i 2 białe
  • – 1 bardzo duży por
  • – sok z cytryny do pieczarek, by nie ściemniały podczas pieczenia
  • – 1 papryka czerwona
  • – 2 podwójne piersi z kurczaka
  • – wino ( 2 szklanki dobrego wina -> uwaga ! nie dodawać wina słabej jakości ! wino musi być dobre, w przeciwnym razie popsuje całą wartość potrawy ! Dotyczy to wszystkich potraw do których dodaje sie wino ! To nieprawda, ze wino może być kiepskiej jakości)
  • – 2 spore pęczki natki pietruszki
  • – 2 torebki ryżu lub 2 szklanki
  • – 2 kostki rosołowe knorr – cielęca i warzywna
  • – pieprz, sól, ciut vegety
  • – olej do smażenia
  • – czosnek ( dowolna ilość)
  • – masło (łyżka do całości)
  • – curry, czerwona papryka słodka i ostra

Wykonanie :

Pieczarki pokroić w grube plastry, wrzucić najlepiej do woka, usmażyć na oleju na ostrym ogniu z odrobiną vegety i cytryny by nie ściemniały. Cebule drobno posiekać i usmażyć na oleju. Pora drobno posiekać, usmażyć. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, przyprawić sporą ilością curry i czerwonej papryki słodkiej i ostrej, wymieszać dokładnie w misce z solą, pieprzem i olejem i usmażyć na dużym ogniu. Wlać wino do garnka i tyle samo wody (2 szklanki). Natkę posiekać, ryż wyjąć z torebek, czosnek posiekać w plasterki i podsmażyć na lekko złoto na oleju. Wodę i wino zagotować. Do garnka z wodą i winem dodać upieczone pieczarki, cebule, pora, paprykę, piersi z kurczaka, czosnek, zieleninę i ryż. Dodać kostki knorr i masło. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem by ryż pęczniał i wsiąkał płyn. W razie potrzeby dolać wody. Co jakiś czas smakować i ewentualnie przyprawiać do smaku.