Składniki :

  • 250g małych krewetek
  • 1,5 kubka ryżu do risotto lub zwykłego
  • 1 biała cebula
  • 1,5 kubka białego wytrawnego wina
  • rosół domowy lub z kostki do uzupełniania płynu [2l]
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • koperek
  • czerwona papryka
  • pędy bambusa [ze słoiczka]
  • grzybki mun
  • 2 łyżki masła
  • por
  • sok z 1/3 cytryny
  • marchewka
  • imbir, sos rybny, sól, pieprz, chili

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy posiekać drobno cebulę i usmażyć ją na złoto na maśle. Następnie dodać sok cytrynowy, krewetki, przeciśnięty czosnek,sól, imbir pieprz i chili i całość dusić na dużym ogniu cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Dolać 1/3 wina, kubek bulionu i wsypać ryż cały czas mieszając aż cała wilgoć zostanie wchłonięta w ryż. Ponownie dolać bulion i zmniejszyć gaz. Czekać z podlaniem aż ryż ponownie wciągnie płyn. Dodać do smaku sos rybny, posiekaną w drobne zapałeczki marchewkę, posiekanego pora, wcześniej namoczone i posiekane grzybki mun, pędy bambusa, posiekaną dowolnie paprykę, drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Całość wymieszać i ponownie podlać bulionem. Czynność powtarzać aż ryż będzie prawie gotowy – wtedy należy dolać resztę wina. Gdy ryż wchłonie cały płyn sprawdzić smak i ewentualnie doprawić na sam koniec.