Składniki :
- 2 szklanki makaronu orzo
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- słoiczek zielonego pesto
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- tarty parmezan
- orzeszki piniowe do podania
- 0,5 kg mielonej wołowiny na klopsiki
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki mascarpone
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- oregano, tymianek
- sól, pieprz
Wykonanie :
Najpierw należy przygotować klopsiki mieszając mięso mielone z jajkiem, przyprawami, suszonymi ziołami, bułką tartą, tartym parmezanem [nie za dużo], 1 przeciśniętym ząbkiem czosnku i 2 łyżkami pasty pesto, następnie uformować małe klopsiki i upiec na rumiano w piekarniku/airfryerze lub usmażyć na patelni. Następnie należy przejść do przygotowania reszty dania smażąc na rumiano posiekaną cebulę na maśle z oliwą, dodać resztę czosnku, smażyć chwilę, dodać mascarpone, rozmieszać, dodać sok z cytryny, resztę pesto, pomidory, zasmażyć całość kilka minut cały czas mieszając a następnie dodać suchy makaron. Smażyć całość razem często mieszając uważając by się makaron nie przywierał a następnie podlewać bulionem po trochu tak samo jak w przypadku klasycznego risotto z ryżu. Powtarzać aż wyczerpie się cały bulion a makaron będzie ugotowany. Jeśli braknie bulionu można podlewać wodą lub bulionem z kostki. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i dodać posiekaną natkę pietruszki. Przed podaniem włożyć do risotto upieczone wcześniej klopsiki, wymieszać i zagrzać całość razem by klopsiki się odgrzały. Podawać z orzeszkami.