Składniki :
- 6 dymek
- olej
- masło
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- brązowy ryż
- bulion warzywny [najlepiej domowy ale może być z kostki]
- 0,5 kg małych pieczarek
- kubek białego wytrawnego wina
- 500g mieszanki owoców morza [usmażonych krótko na oliwie z masłem,czosnkiem,cytryną,solą i pieprzem]
- 1 duży brokuł
- natka pietruszki
- sól,pieprz
Wykonanie :
Dymki posiekać drobno i smażyć na oleju z masłem cały czas mieszając. Dodać posiekane w paski papryki i dalej smażyć aż zmiękną.
Dodać pokrojonego na różyczki brokuła, przyprawić solą i pieprzem, wcisnąć czosnek, dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone grubo pieczarki i całość smażyć aż pieczarki zaczną puszczać sok a reszta warzyw zmięknie i się podsmaży. Dolać wino, szklankę bulionu, wymieszać i dodać szklankę ryżu. Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając i podlewać bulionem za każdym razem jak zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność powtarzać tak długo aż ryż będzie zupełnie gotowy. Sprawdzić smak potrawy, ewentualnie doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać wcześniej przygotowane owoce morza razem z sokami z patelni z ich smażenia i całość dokładnie wmieszać w warzywa z ryżem. Dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem na małym ogniu by smaki się przegryzły.