Składniki :
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże pory [biała część i połowa zielonej części]
- oliwa z oliwek
- masło
- ryż
- 1l bulionu drobiowego [domowy rosół, przecedzony]
- sól, pieprz, curry
- parmezan
- natka pietruszki
Wykonanie :
Pokrojony drobno czosnek razem z pokrojonym porem w cienkie krążki smażyć na maśle z oliwą często mieszając.
Dodać suchy ryż i podsmażyć kilka minut cały czas mieszając.
Podlać 1 wazówką rosołu i zagotować.
Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż ryż wchłonie cały płyn.
Ponownie podlać wazówką rosołu i czekać aż ryż wpije cały rosół.
Całość doprawić do smaku.
Dodać utarty drobno parmezan i drobno posiekaną natkę.
W ten sposób przygotowywane risotto można podlewać też białym wytrawnym winem [na zmianę z rosołem]