Składniki :

  • 0,7 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 cebule drobno posiekane i usmażone na złoto na maśle
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, czerwona ostra, słodka i wędzona papryka, przyprawa do wieprzowiny

Nadzienie :

  • 0,3 kg mielonej piersi indyczej
  • 1 drobno posiekana i usmażona na maśle cebula
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, curry, jarzynka do smaku
  • 0,3 kg małych pieczarek pokrojonych drobno i usmażonych na maśle

Wykonanie :

Na początku należy przyprawić wieprzowinę, dodać przygotowane dodatki i rozłożyć na płasko na folii spożywczej [jak ciasto francuskie]. Następnie należy przygotować składniki farszu, połączyć, przyprawić i po dokładnym zmieszaniu rozłożyć na płasko na rozłożonym podkładzie z wieprzowiny. Za pomocą streczu rozłożonego pod wieprzowiną zawijać całość w roladę. Zakleić końce i tak przygotowaną roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i olejem i zapiekać na rumiano pod przykryciem w 180*C grzanie góra-dół. Czas pieczenia zależy od tego, jak mocno wypieczoną roladę chcemy uzyskać. Piec nie krócej niż 30 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie by zapiekła się skórka na roladzie.