Składniki :

  • 1 duża pierś z indyka pokrojona w cienkie plastry rozbite jak na schabowe
  • mały słoiczek zielonego pesto
  • mały słoiczek czerwonego pesto
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • cienkie plasterki boczku [tyle plastrów boczku ile mięsa]
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • opakowanie serka mascarpone
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • kilka małych pepperoni z zalewy octowej [ostrych]
  • trochę mąki do zagęszczenia sosu [można pominąć]
  • do podania makaron lub gnocchi

Wykonanie :

Mięso po rozbiciu przyprawić z obu stron, posmarować po połowie czerwonym i zielonym pesto, położyć plaster boczku i zawinąć w roladkę. Spiąć wykałaczkami i obsmażyć na maśle z olejem na rumiano z każdej strony.
Na patelni po smażeniu mięsa zagrzać wino, dodać mascarpone, czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, posiekane pepperoni i dusić sos 10 minut. Następnie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zagęścić mąką wedle gustu. Dodać ponownie mięso i dusić całość 20 minut pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając sos i odwracając mięso. Podawać do makaronów lub gnocchi.