Składniki :
- 1 duża pierś z indyka pokrojona w cienkie plastry rozbite jak na schabowe
- mały słoiczek zielonego pesto
- mały słoiczek czerwonego pesto
- sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- cienkie plasterki boczku [tyle plastrów boczku ile mięsa]
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- opakowanie serka mascarpone
- pęczek natki pietruszki
- łyżka masła
- olej do smażenia
- kilka małych pepperoni z zalewy octowej [ostrych]
- trochę mąki do zagęszczenia sosu [można pominąć]
- do podania makaron lub gnocchi
Wykonanie :
Mięso po rozbiciu przyprawić z obu stron, posmarować po połowie czerwonym i zielonym pesto, położyć plaster boczku i zawinąć w roladkę. Spiąć wykałaczkami i obsmażyć na maśle z olejem na rumiano z każdej strony.
Na patelni po smażeniu mięsa zagrzać wino, dodać mascarpone, czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, posiekane pepperoni i dusić sos 10 minut. Następnie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zagęścić mąką wedle gustu. Dodać ponownie mięso i dusić całość 20 minut pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając sos i odwracając mięso. Podawać do makaronów lub gnocchi.