Składniki :

  • 2 pietruszki pokrojone w cienkie słupki (jak do zrazów)
  • 1 średniej wielkości pierś indyka lub duża w zależności od planowanej ilości roladek
  • 10 małych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • łyżeczka masła
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka oleju
  • szklanka rosołu warzywnego lub drobiowego – ewentualnie wody
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte do natarcia mięsa
  • maizena do zagęszczenia sosu
  • przyprawy : sól warzywna zamiast zwykłej, pieprz, po szczypcie zataru i sumaku, papryka słodka i przyprawa pomidorowa do drobiu
  • ugotowany kalafior jako dodatek do dania

Wykonanie :

Mięso pokroić na cienkie płaty a następnie porozbijać jak do dewolaja. Mięso natrzeć przeciśniętym czosnkiem od wewnętrznej strony, następnie przyprawić wszystkimi przyprawami z obu stron uważając na ich ilość by nie przesadzić. Do środka wkładać pietruszkowe słupki i zawijać mięso w roladkę i spinać wykałaczką. Obsmażyć mięsne roladki na maśle z olejem z obu stron na rumiano, zdjąć z patelni i usmażyć posiekane pieczarki z cebulą z dodatkiem soli i pieprzu- w razie konieczności dodać odrobinę oleju. Do pieczarek dolać rosół, zagotować całość i sos zagęścić maizeną. Dodać posiekana natkę pietruszki i do sosu włożyć wcześniej obsmażone rolady. Dusić pod przykryciem 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszać i lekko podlewać sos wodą lub rosołem w razie gdyby zbyt mocno odparowywał podczas duszenia. Podawać z kalafiorem lub innym warzywem z wody.