Składniki :

  • dwie podwójne piersi z kurczaka
  • pół szklanki suszonych grzybów namoczonych w wodzie przez godzinę
  • 1 duża biała cebula
  • 1 jajko
  • czubata łyżka bułki tartej
  • sporo posiekanej natki pietruszki
  • masło
  • sól,pieprz,czubryca czerwona
  • kilo białej kapusty
  • 2 jabłka
  • parmezan
  • sporo posiekanego koperku
  • cukier

Wykonanie :

Kapustę posiekać,jabłko zetrzeć i dusić w wodzie z moczenia grzybów. Dodać trochę masła,koperek i cukru do smaku. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.
Piersi z kurczaka wyfiletować i porozbijać jak na schabowe (delikatnie bo łatwo się rozrywają),przyprawić z obu stron przyprawami o odstawić do przegryzienia.
Grzyby drobno posiekać i razem z posiekaną w kostkę cebulą smażyć 15 minut na maśle z natką pietruszki. Całość bardzo dobrze przyprawić i do gotowego ostudzonego farszu dodać jajko i czubatą łyżkę bułki tartej dla zwięzłości i gęstości.
Gotowym farszem smarować wcześniej przygotowane filety z piersi i zawijać w ciasne roladki,spinać wykałaczkami.
Kapustę gdy już będzie miękka odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego a na niej układać roladki z piersi.
Całość zapiekać w piekarniku w 180*C (bez termoobiegu) przez 30 minut. Po tym czasie posypać grubo startym parmezanem i piec aż ser się zrumieni. (dodatkowe 10-15 minut)